'Groene' bovenloopkranen voor SIF Maasvlakte

'Groene' bovenloopkranen voor SIF Maasvlakte

Het grootste project in de geschiedenis van BKRS is gerealiseerd voor SIF Maasvlakte. Zes zware bovenloopkranen van BKRS kunnen 1.000 ton liften tot 25m hoog.
Alle cases

Doelen

Om windmolenparken op zee te kunnen realiseren zijn fundatiepalen nodig. Dit zijn stalen buizen die de fundering vormen voor windmolens. Windmolens kunnen namelijk niet zomaar op zee gemonteerd worden. Om dit mogelijk te maken worden grote fundatiepalen ontwikkeld. Deze fundatiepalen zijn vergelijkbaar met (hele stevige) rietjes en worden verankerd in het zand. Hier bovenop worden windmolens gemonteerd.

Het van oorsprong Roermondse bedrijf SIF is gespecialiseerd in het produceren van deze fundatiepalen, ook wel ‘monopiles’ genoemd. De afgelopen jaren zijn windmolens steeds groter en zwaarder geworden. Dit maakt dat de monopiles een vergelijkbare ontwikkeling hebben doorgemaakt. Vanwege de steeds groter en zwaarder wordende monopiles heeft SIF in 2016 een nieuwe fabriek op de Maasvlakte gebouwd. Dit stelt hen in staat om de monopiles dichtbij de zee te kunnen produceren, zodat deze na productie direct het water op kunnen. Om de monopiles te kunnen verplaatsen in de fabriek had SIF echter wel de hulp van hijsmiddelen nodig.

'Groene' bovenloopkranen voor SIF Maasvlakte

Het project

De monopiles bestaan uit allerlei kortere buizen. Deze kortere buizen worden uit plaat gewalst in de fabriek in Roermond. Per schip worden deze over de Maas naar de fabriek op de Maasvlakte gebracht. Hier worden de segmenten aan elkaar gelast en groeit dit uit tot een meterslange en tussen de 500 en 600 ton zware monopile.
Om de segmenten van de boot af te kunnen halen en op de lasmachine te leggen zijn zoals gezegd en vanzelfsprekend hijsmiddelen nodig. Vervolgens zijn ook weer hijsmiddelen nodig om de totale monopile van de lasmachine af te tillen en op een transportkar te leggen.

Om in deze behoefte te voorzien heeft BKRS in totaal zes bovenloopkranen gebouwd en geleverd. Vier van deze kranen kunnen elektrisch aan elkaar worden gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat de kranen met één bediening monopiles tot wel 1.000 ton kunnen verplaatsen.
Daarnaast werken de kranen op grote hoogte. De hijshoogte gaat tot 25 meter. Dit is belangrijk omdat het om meterslange buizen gaat die vaak ook over andere producten heen getild moeten worden.

Deze factoren maken dat het een project van enorme omvang en invloed was en het grootste project uit de geschiedenis van BKRS. Dit bleef niet onopgemerkt. Verschillende collega-bedrijven hebben BKRS achteraf gecomplimenteerd met het resultaat.

Een duurzame uitdaging

Om de kranen binnen de gevraagde termijn te kunnen leveren, moest BKRS opschalen. Dit gebeurde door een productiehal bij te bouwen. Tijdens de aanbesteding werd dit scenario al voorbereid zodat na de opdrachtbevestiging direct met de bouw gestart kon worden. De eerste kraan moest namelijk zes maanden na opdrachtbevestiging al worden uitgeleverd en vervolgens elke maand de volgende kraan. Het overschrijden van de levertijd zou leiden tot een ‘penalty’ in de vorm van een boete.
BKRS heeft alle kranen binnen de gestelde levertijd en naar tevredenheid van SIF geleverd. Hiermee is aangetoond dat de organisatie niet alleen maatwerk kranen van hoge kwaliteit kan leveren maar ook zeer flexibel is en zich snel kan ontwikkelen.

Het project draagt in zijn algemeenheid bij aan verduurzaming. SIF en BKRS dragen samen bij aan meer windenergie en reductie van de CO2-uitstoot. BKRS wilde bij zo’n project dan ook graag nog een stapje verder gaan.
De door BKRS geleverde kranen zijn daarom ‘groen’. Als kranen vermogen moeten leveren is hier een hoop stroom voor nodig. Dit is uiteraard niet per se goed voor het milieu. Bij het remmen van de kraan komt er veel warmte (remenergie) vrij. De kranen die BKRS heeft geleverd zijn uitgevoerd met terugvoerunits die ervoor zorgen dat de remenergie weer terug het stroomnet in wordt gevoerd. Dit zorgt er voor dat met deze kranen de belasting voor het milieu wordt beperkt.

Het geleverde werk

    Logo

    Over de opdrachtgever

    SIF is opgericht in 1948 en producent van complete monopile-fundatie oplossingen voor de offshore wind-industrie. SIF heeft twee productielocaties in Nederland: Roermond en de Tweede Maasvlakte 2 - Rotterdam.

    Benieuwd naar oplossingen voor kraansystemen?

    Pieter Bekkers
    Pieter BekkersDirecteur/Eigenaar
    Onze certificeringen
    iso9001.png
    iso vca.png
    BEKIJK DE CERTIFICERINGEN ›
    Ontvang onze nieuwsbrief

    Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om up-to-date te blijven