Een portaalkraan voorzien van betonpomp voor Mobilis

Een portaalkraan voorzien van betonpomp voor Mobilis

Voor een project van Mobilis in de binnenstad van Amsterdam ontwierp BKRS een maatwerk portaalkraan voorzien van betonpomp
Alle cases

Doelen

Mobilis kwam bij BKRS Crane Systems met de wens een duurzame, elektrische portaalkraan af te nemen voor een project in de binnenstad van Amsterdam. Gezien de beperkte ruimte rondom de bouwplaats moest de portaalkraan voorzien zijn van een betonpomp. Om de oude bomen rondom de bouwkuip niet te beschadigen, mocht de kraan maximaal vijf meter boven de damwand staan en was hierdoor ook de hijshoogte beperkt. Aangezien de kraan wordt ingezet in de binnenstad van Amsterdam was ook een minimale geluidshinder voor de omgeving gewenst. BKRS ontwierp een maatwerk portaalkraan, voorzien van alle projectwensen van de klant.

Martin Belder, Hoofduitvoerder bij Mobilis: “Bij BKRS zit je direct met alle kennis aan tafel, er kan meteen een korte beschouwing worden gemaakt of iets mogelijk is of niet. Dat is de kracht en dan kun je redelijk snel schakelen met het bouwteam.”

Het project

In november 2021 werd voor de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix een elektrische bovenloopkraan van BKRS Crane Systems in gebruik genomen. Vanwege de beperkte ruimte was de opdrachtgever op zoek naar een bovenloopkraan die kon worden ingezet voor het faciliteren van de bouwplaats. De bouwmaterialen worden aangeleverd door boten of op één vaste locatie bij de bouwplaats en moeten vervolgens met de kraan in de bouwkuip naar de juiste plaats vervoerd worden. Kenmerkend aan dit project was de wens om een betonpomp te monteren op de portaalkraan. Aan het begin van het project zal de kraan worden ingezet voor het vervoeren van bouwmaterialen zoals matten en bouwstaal. Later is de bovenloopkraan voorzien van een betonpomp, zodat het beton eenvoudig op de juiste plek kan worden gestort.

De portaalkraan zal voor een periode van één tot anderhalf jaar gebruikt worden door Mobilis. Een wens van de klant was daarom: een bovenloopkraan in de kleuren van Mobilis. Daarnaast moest deze groen-paarse kraan elektrisch aangedreven worden, met het oog op duurzaamheid en het reduceren van geluidshinder voor de omgeving.

Een portaalkraan voorzien van betonpomp voor Mobilis

Onze oplossing

Voor dit project ontwierp BKRS Crane Systems een bovenloopkraan met rails bevestigd op de damwanden aan de Marnixkade en de Nassaukade. Voor iedere bovenloopkraan is een strakke, rechte rail gewenst voor optimaal functioneren. In dit geval was een dergelijke rail niet mogelijk, omdat de damwanden in het water niet perfect recht staan. Om de kraan bestand te maken tegen deze afwijking is hij uitgerust met een scharnier om de toleranties van +/- 10 cm in de overspanning te overbruggen. Daarnaast is de kraan voorzien van een bordes om ervoor te zorgen dat de kraanmachinist de loopkatten en de betonpomp kan controleren.

Minimale geluidshinder

Iedere kraan die over een rail rijdt dient uitgerust te zijn van een geluids- en lichtsignaal om mensen die op de rail of naast de rail werken te attenderen. Voor dit project is de kraan voorzien van een speciaal rij-alarm. Deze gaat alleen af wanneer er iemand in de buurt staat van de hoek van de kraan. De kraan zelf produceert een geluid van slechts 80 decibel op 1 meter afstand. Op deze manier ervaart de omgeving minder geluidshinder.

Een duurzame portaalkraan

Voor het realiseren van een duurzame kraan is deze voorzien van een elektrische motor. Als aanvulling hierop is de kraan uitgerust met frequentiegeregelde motoren die ervoor zorgen dat er minder aanloopstromen nodig zijn. Hierdoor wordt het net geleidelijk en minder belast en zijn er minder piekstromen.

Buy Back Garantie

Om er zeker van te zijn dat de portaalkraan naar behoren zou werken, werd deze uitvoerig getest in onze werkplaats in Veghel. Nadat de kraan deze Factory Acceptance Test succesvol had afgerond werd hij gedemonteerd en in delen naar Amsterdam vervoerd. Onze Buy Back Garantie verzekert Mobilis ervan dat BKRS de kraan na afloop van het project terugkoopt zodat deze ook voor andere projecten opnieuw ingezet kan worden. Zo draagt ook BKRS bij aan het duurzame karakter van dit project.

Het geleverde werk

  Logo

  Over de opdrachtgever

  Benieuwd naar oplossingen voor kraansystemen?

  Pieter Bekkers
  Pieter BekkersDirecteur/Eigenaar
  Onze certificeringen
  iso9001.png
  iso vca.png
  BEKIJK DE CERTIFICERINGEN ›
  Ontvang onze nieuwsbrief

  Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief om up-to-date te blijven